به گزارش فریاد نهاوند آنلاین، شهرستان تاریخی نهاوند در استان همدان ، در کنار دامنه های زیبای رشته کوه زاگرس واقع شده است. این شهرستان همچون نگینی در بین شهرهای تویسرکان ، ملایر، بروجرد، خرم آباد و کنگاور قرار گرفته شده است . در واقع شهرستان نهاوند را می توان نقطه ی اتصال سه استان غربی کشور؛ همدان ، لرستان و کرمانشاه تصور نمود .
شهرستان نهاوند در جنوب غربی استان همدان و در دامنه های شمالی کوهستان گرو (گرین) واقع است . مهمترین ارتفاعات اطراف این شهرستان عبارتند از : کوه گرین در غرب و جنوب غربی ، کوه شادمانه در شمال شرقی، کوه آردوشان در شرق شهرستان و کوه سفید در حد فاصل شهرستان های نهاوند و ملایر .
از پای این رشته کوه سرابها و چشمههای متعددی جاری است که مهمترین آنها عبارتند از : سراب گاماسیاب، سراب گیان ، سراب گنبد کبود ، سراب فارسبان، سراب کنگاور کهنه و سراب ماران .از کوههای شرقی نیز سراب های ملوسان و باروداب سرچشمه می گیرند .
از اتصال این سرابها ، رود معروف گاماسیاب به وجود میآید و رودهای ملایر (حرم آباد) و تویسرکان (قلقل رود وخرم رود) نیز به آن می پیوندند، این رود به سوی استان کرمانشاه پیش میرود و با عبور از این استان و استان لرستان به خوزستان وارد می شود و کرخه نام می گیرد .
عبور این رود از دامنههای کوه های گرین و آردوشان سبب سرسبزی و حاصلخیزی دشت نهاوند شده و رونق کشاورزی را به دنبال داشته است .در امتداد این رود و دامنه ی کوه ها ، ده ها روستای بزرگ و کوچک استقرار یافته اند و روستاییان ساکن در آن ها به فعالیتهای متنوع کشاورزی مشغولند .
مجموعه شرایط طبیعی نهاوند سبب شده است که این شهرستان یک منطقه ی فعال کشاورزی (قطب کشاورزی) کشور باشد .
سراب ها و چشمه های متعدد، دشت سرسبز و زیبا و چشم انداز کوه ها به نهاوند جلوه ای خاص بخشیده است ، با توانایی های بالقوه خودخواهد توانست هزاران ایران گرد و جهانگرد را در فصول بهار و تابستان به سوی خود جذب کند .
تنها جنگل طبیعی استان همدان در شهرستان نهاوند و در محدوده ی گیان (کیان) واقع شده است و دارای گونه های متنوع گیاهی چون بلوط ، چنار ، گردو، بید ، زبان گنجشک و ... است . تنوع و زیبایی این گونه های گیاهی و استقرار آنها در دره ی زیبا و پر آب گیان و در مجاورت سراب گیان سبب شده است که همه ساله مسافران و علاقه مندان به طبیعت نه تنها از شهرهای همجوار ، بلکه از نواحی دور دست به شهرستان نهاوند و سراب گیان سفر کنند و از چشم اندازهای زیبای این جنگل طبیعی و سراب بهره مند شوند .
علاوه بر جنگل طبیعی گیان ، جنگل دست کاشت ارتفاعات ابوذر در مجاورت شهر به مساحت ۳۵ کیلومتر رو به رشد و گستردگی است و در آن گونه های اقاقیا ، زبان گنجشک ، کاج ، سرو نقره ای همراه با درختان چنار به این قسمت شهر جلوه ی خاصی بخشیده و آن را به صورت گردشگاه اهالی شهر نهاوند درآورده است .
این شهرستان علاوه بر 13 سراب خروشان و جنگل های بسیار زیبایش که هر بیننده ای را مدهوش خود می کند دارای مناظر زیبای طبیعی، چشم انداز های کوهستانی منطقۀ زاگرس ، لاله زارها و گلزارهای زیبا در فصل بهار ، باغات فراوان و بیشه زارهای متراکم و چشم نواز ، آثار تاریخی قابل توجه همچون تپۀ باستانی گیان ، تپۀ باستانی روستای باباقاسم ، حمام تاریخی و ثبت شدۀ حاج آقا تراب ، مسجد حاج آقا تراب ، تل گره چقا (طبل خانه)، کاروانسراها و حمام های قدیمی شهر، بافت قدیمی و بازار شهر نهاوند ، میدان قیصریه ، مسجد جامع قدیمی(مسجد امام حسن مجتبی(ع)، مسجد حاج خدارحم ، بازار و میدان پای قلعه، امامزاده های شهر(امامزاده محمد و علی (ع) ، امامزاده مهدی (ع) ، امامزاده ابراهیم (ع) واقع در روستای دره ابراهیم ، امامزاده بدیع الزمان واقع در روستای بدیع الزمان و...) و پل های قدیمی (پل زرامین ، پل پیل لاغه ، پل حاج علیمراد ، پل وسج )، خانه عباد مهران ، خانه صمصام ، خانه شهید قدوسی، خانه فاطمی از جاذبه های گردشگری و تاریخی این شهرستان می باشد .
سمیه شفائی